jan 182005
 

Japan Frisé også kaldet Makige Frisé er opstået i Japan omkring 1925, men først i 1960 blev racen kendt i Europa.
Racen er endnu ikke godkendt af C.O.M og dermed heller ikke i Danmark.
Japan Frisé er en let friseret race der på nogle områder ligger tæt på Sydhollandsk Frisé, men der er dog nogle væsentlige punkter der adskiller racerne.
På nuværende tidspunkt er det ikke en race der findes i et stort antal, kun på de større udenlandske udstillinger kan man være heldig at se den, og da kun i et begrænset antal.
Den kraftige stærke holdning på fuglen er umiddelbar påfaldende. De ret lange ben på fuglen skal være helt strakte, det er herunder meget vigtigt at der er stor afstand mellem dem. Netop denne store afstand mellem benene er med til at give fuglen en rektangulær fremtoning.
Betragtet både forfra som bagfra skal der være en tydelig rektangel form. Skuldre og rygfrisure danner overkanten og en tænkt linie i højde med knæled danner underkanten af rektanglen. Hvis vi nu forbinder yderpunkterne på disse linier, får vi en ren rektangel hvor den krøllede befjering vil befinde sig inden for linierne.
De krøllede fjer der danner de tre hovedfrisurer på ryg, bryst og flanker skal være godt udviklede og fremkomme symmetriske. Men ofte vil der ikke være ret meget fylde fordi de krøllede fjer, i forhold til andre friserede racer, ligger ret tæt ind til kroppen.
På Japan Frisé, skal der ud over de tre hovedfrisurer, fremkomme to andre vigtige frisurer der helt tydeligt adskiller den fra de andre friserede. For det første halsfrisuren der skal fremkomme på struben hvor fjerene skal krølle til begge sider fra en tydelig skillelinie. For det andet bugens og lårenes krølfjer, hvor der skal være en ret god krøllet befjering på bugen. Lårene vil oftest ikke viser tydelige krølfjer, men der skal dog være så meget befjering, at det er med til at give underkroppen den nødvendige volumen.
Holdningen der er det vigtigste punkt på fuglen, skal i aktion fremvise en næsten ret linie mellem skuldre – ryg og hale, kun en ganske svag runding er tilladt. Hoved – hals strakt godt fremefter og bøjet nedad, for at få den rigtige vinkel er det vigtigt at halsen har en god længde.
Som de andre friserede racer har den et nervøst sind, og bl. andet de stive ben medfører at den ikke er en helt stabil avlsfugl. Man bør have nogen erfaring for at avle med denne race.

Copyright: Ronald Hvam

 Posted by at 23:11

Sorry, the comment form is closed at this time.