jan 182005
 

Irish Fancy var oprindeligt en almindelig sangkanarie.
Irish Fancy har stadig i dag en del tilfældes med Harzer kanarien og det gamle navn for racen var da også Irish – roller – Canary.
Fuglen er lidt slankere end Harzer sangkanarien, men på sangen kan man tydeligt høre at der er nære familiebånd til sangkanarierne.
I greveskabet Wexford begyndte man at lægge mere vægt på, at der ud over sangen, også skulle være mere form på kroppen. Ganske langsom fremkom så denne figurkanarie vi nu kender som Irish Fancy.
I 1975 fremkom den første standard.
De karakteristiske kendetegn der adskiller denne race fra Harzer sangkanarien er hovedet der skal være smalt og slangeagtigt med et lille næb.
Kroppen er også ret smal med en skulderbrede omkring 3 cm spidsende ned mod halen. Der skal være en tydelig halsindsnævring.
Halen kort og smal og forløbe i forlængelse af kroppen, vingerne tæt samlet uden at krydse. Benene af middellængde med synlige lår. Glat og tyk fjerdragt der ligger godt ind til kroppen. Størrelsen mellem 12,5 til 13 cm.
På “National” i Birmingham har jeg flere gange betragtet racen. Her bliver den normalt udstillet i et pænt antal i de forskellige Engelske klasser. Selvom vi i Danmark anerkender den i alle farver, har jeg kun set den udstillet i gul og gulbroget.
Hvis jeg ikke på forhånd havde læst i kataloget at det var Irish Fancy, ville jeg havde troet at det var Harzer kanarier der var udstillet. Dermed mener jeg, at det er en race der stadig mangler noget, for at vise deres egne helt specifikke kendetegn, der klart adskiller den som en selvstændig race.
Som avlsfugl er den ikke vanskelig, med den rigtige pasning og pleje kommer den nemt i ynglekondition. Den har gode yngleinstinkter der viser sig ved at den er en god opmader der passer ungerne godt.
På grund af disse egenskaber er det en race der er i fremgang, ikke alene i Skotland og England, men også i Holland – Tyskland er der nu en del opdrættere der seriøst arbejder med racen. Så med den interesse kan det kun være et spørgsmål om tid, før den også bliver opdrættet i Danmark.
Da det først er inden for de senere år den har vundet fodfæste på kontinentet, er den endnu ikke anerkendt af C.O.M og dermed heller ikke i Danmark.

Copyright: Ronald Hvam

 Posted by at 23:13

Sorry, the comment form is closed at this time.